
Najbardziej popularnym daniami kuchni polskiej wśród obcokrajowców są pierogi i barszcz. Nasi studenci międzynarodowi z Politechniki Świętokrzyskiej 24 listopada 2025 roku mieli okazję zmierzyć się z wielkim wyzwaniem, jakim było przygotowanie tych tradycyjnych dań podczas wydarzenia zorganizowanego przez Dział Rozwoju Kadry Naukowej i Współpracy Międzynarodowej pod hasłem PIEROGI WORKSHOP. Nie było to łatwe, gdyż lepienie pierogów było dla wszystkich nowym doświadczeniem, ale wszyscy świetnie sobie poradzili.
Widać było wielkie zaangażowanie i skupienie podczas całego procesu. Wszyscy studenci siekali warzywa, ugniatali ciasto i lepili pierogi niczym profesjonalni szefowie kuchni. Przygotowane pierogi ruskie, z mięsem oraz z truskawkami na deser zaskoczyły smakiem a wspólna degustacja była nagrodą za ciężką pracę w kuchni. Studenci byli zachwyceni taką formą aktywności i możliwością poznania elementów polskiej kuchni.
Z pewnością tego typu wydarzenie zostanie jeszcze zorganizowane, gdyż jest świetną okazją do integracji i odkrywania polskich tradycji przez zagranicznych studentów zarówno regularnych
jak i z programu Erasmus+.
Pierogi, 25.11.2025
